Woordkeuze

Mijn puzzels worden met liefde voor het vak gemaakt. Dat merk je ook aan de actualiteit die in veel raadsels verstopt zit. Dit is voer voor het brein. Nadenken, zwoegen én opzoeken horen erbij.

Ik gebruik de volgende woorden in mijn taalpuzzels:
* woorden die als trefwoord in de Dikke Van Dale, het Algemeen Nederlands Woordenboek, het Groene Boekje of Wikipedia staan
* nieuwe en actuele woorden (uit kranten of de Taalbank)
* namen van plaatsen, bekende medemensen, boeken, films, liedjes, enz.
* uitdrukkingen, gezegden en andere samengestelde woorden (voor- en achternaam, titels, woorden met een koppelteken/afkappingsteken) aangeduid door getallen tussen haakjes.

Enkele voorbeelden van deze laatste categorie:
Zonder instrumentale begeleiding (1,7) -> A CAPELLA
Geen idee hebben (4,3,7,5) -> VOOR EEN RAADSEL STAAN
Beroemde kruiswoordpuzzelmaker (4,5) -> WILL SHORTZ
Housegroep (1,9) -> 2 UNLIMITED (ja, cijfers kunnen ook!)
Onafgebroken (3-4) -> NON-STOP
Pauze tussen twee bedrijven (4’4) -> ENTR’ACTE

Ik houd me doorgaans aan de puzzelconventie: geen vervoegingen, verbuigingen, meervouden of verkleinwoorden, tenzij die als apart trefwoord in de Dikke Van Dale staan. Dit geldt niet voor cryptogrammen (waarin zowat alles is toegestaan), vertaalpuzzels (die de conventie van de doeltaal volgen) en de puzzel op z’n Amerikaans (waarin ook merken, kronkelomschrijvingen, enz. kunnen voorkomen). Mijn raadsels zijn taalneutraal, zodat ze probleemloos door Nederlanders en Vlamingen opgelost kunnen worden (tenzij anders vermeld).

%d bloggers liken dit: